Na een lange werkdag kom je thuis voor … je tweede fulltime job. Eten klaarmaken terwijl je de kinderen met hun huiswerk helpt. Na de slaap lekker, lieve schatten in gestrekte draf naar de rest van het opruimwerk. Oh ja, ook nog even de rekeningen betalen. En dan denk je plots aan die afspraak om te gaan sporten. Je zucht en stuurt je vriendin een berichtje: “Vanavond lukt echt niet. Drukke dag … nog heel veel te doen! Volgende keer?” Nog heel even je tv-programma meepikken en dan naar bed. Maar ’s morgens ben je nog altijd moe. “Goed dat ik gisteren niet meer ging sporten”, denk je. Maar is dat wel zo? Hmmmm … sport blijkt dé oplossing om stress en burn-outs te voorkomen.
Sport je stress weg
Aan de Radboud Universiteit in Nijmegen ontdekten wetenschappers dat beweging stress vermindert en burn-outs voorkomt. Want dankzij sporten komen twee belangrijke stoffen vrij: BDNF en endorfine. Die vertellen de hippocampus in je hersenen om minder stresshormoon cortisol aan te maken. Dus, meer bewegen vermindert cortisol en … voorkomt stress. Zeker op de allerdrukste dagen van jouw week haal je maximaal voordeel uit je sportmoment.
Ontstress dankzij jóuw sport
De ontstress-sport die het beste bij jou past, hangt af van je persoonlijke voorkeur en van jouw fysieke conditie.
Zenuwachtig type: kies een actieve en intensieve sport om stoom af te laten.
– Fitness vermindert je stress en vergroot je spiervolume.
– Boksen is perfect om je denkbeeldige vijand (= jouw stress) klappen te verkopen.
– Duursporten, zoals zwemmen, fietsen en lopen, doen je stress verdwijnen terwijl je de grenzen van zijn lichaam verlegt. Leer je lichaam kennen. Want daarmee leg je een gezonde basis voor een betere fysiek én … meer stress-weerbaarheid!
Relaxed type: ontspan en breng je gedachten tot rust met een rustige sportsessie.
– Yoga maakt je rustig en ontspannen via ademhalingstechnieken. Voel je beter, zowel fysiek als mentaal.
– Wandelen helpt je gedachten los te laten en je hoofd leeg te maken. Tegelijk is die rustige beweging goed voor je spijsvertering en je bloedcirculatie.
Wat je ook kiest, ga voor een sport die jij leuk vindt. Bedank voor fietsen of hardlopen als je liever gaat wandelen met de hond. Het belangrijkste is dat je beweegt tijdens een me-time moment in je drukke agenda.
Elke dag een beetje sporten
Ik hoor je al denken: “Allemaal goed en wel, maar ik heb geen tijd om elke dag uren te sporten.” Dat hoeft ook niet. Negen jaar onderzoek aan de Tel Aviv University en de University of Haifa toont aan dat wie wekelijks minstens 4 uur sport het minst last heeft van burn-out. Niet-sporters zijn dan weer het meest vatbaar voor burn-outs.
“Kan goed zijn, maar ik zie toch dat ik géén tijd heb om dagelijks uren te sporten.” Gelukkig is dat ook helemaal niet nodig: 4 uur per week komt overeen met 20 tot 30 minuten sporten of bewegen per dag. Geef toe, zo is het een stuk gemakkelijker om dat doel te halen. En stel dat je wekelijks maar aan 2,5 uur sporten komt, ook dan boek je al een heel positief effect voor je mentale gezondheid.
Vijf tips voor een optimale sportervaring
Overtuigd van dagelijks bewegen of sporten? Fijn! Met vijf gebruiksklare tips haal je maximale voldoening uit je sportervaring.
1. Sport met mate: sporten verhoogt je ademhaling, maar hijgen is erover. J Zorg dat je kan blijven praten zonder tussenin naar adem te moeten happen.
2. Combineer gezond sporten met gezond herstellen: gun je lichaam na een inspanning voldoende rust om te herstellen. Opnieuw trainen voor je hersteld bent, vergroot de kans op blessures en overtraining (= de sport-variant van een burn-out).
3. Respecteer je mindere conditie na ziekte of burn-out: bouw rustig op zonder overdrijven. Zo kan jouw lichaam opnieuw wennen aan intensiever bewegen.
4. Kies een prettige omgeving: kies zelf voor indoor, het strand of het bos. Een stimulerende, ontspannen omgeving motiveert je maximaal.
5. Sport met vrienden in een club of vereniging: sociaal contact doet je verbonden voelen. En verbondenheid … verlaagt je stress.