Geraak je de laatste tijd moeilijk in slaap of slaap je niet goed door? Heb je ’s morgens het gevoel dat je na je ontbijt eigenlijk weer in je bed moet gaan liggen? Merk je dat je niet voldoende energie hebt om doorheen de dag je stralende zelf te zijn? Dan helpen deze tips van onze coaches je die negatieve spiraal meteen doorbreken.
‘Kan ik mijn vermoeidheid niet wegwerken door gewoon wat langer in bed te blijven liggen?’, vraag je je misschien af. Als je elke nacht echt ongezond weinig uren slaapt, maakt dat inderdaad deel uit van de oplossing. Maar vermoeidheid kan zoveel meer oorzaken hebben. En dus ook meer oplossingen! Wij geven je er 15 belangrijke mee.
1. Check je slaapritme
Heb je geen vaste uren om te gaan slapen of op te staan? Dan heeft je lichaam moeite om in een vast slaap-waakritme te geraken. Door wél bepaalde uren (ongeveer) aan te houden, weet je lichaam vanzelf wanneer het slaperig mag worden en weer paraat moet staan. Het is ook aan de hand van deze zogenaamde biologische klok dat je lichaam je energieniveaus regelt. Het helpt om op de juiste momenten energie te verbruiken (overdag) en weer op te bouwen (’s nachts).
2. Zo weinig mogelijk suiker en snelle koolhydraten
Koekjes, chocolade, een klontje suiker in de koffie, … we weten allemaal dat deze producten geen noodzakelijke voedingsstoffen bevatten en dus best niet dagelijks op het menu staan. Hetzelfde geldt voor wit brood, witte pasta en witte rijst. Je lichaam verwerkt deze alsof ze suiker zijn. En dat wil zeggen: veel nutteloos energieverbruik om deze voeding af te breken. Laat suikers je energie niet stelen, en kies zoveel mogelijk voor volkoren producten om vermoeidheid tegen te gaan.
3. Gezonde mix van voedingsstoffen
In het beste geval krijg je elke dag een mix van vitamines en mineralen binnen. Bepaalde vitamines (zoals vitamines B en C) spelen een belangrijke rol bij het vrijmaken van energie uit je voeding. Hoe je voldoende gezonde voedingstoffen binnenkrijgt? Door veel afwisseling in je voeding te brengen en vooral voor natuurlijke producten te kiezen. Zoals verse groenten en fruit, zaden, noten, vlees en vis.
4. Keep it moving!
‘Stilzitten’ wordt dan wel als ‘rusten’ gezien, maar eigenlijk kost het je heel wat energie. Je lichaam is je erg dankbaar voor wat dagelijkse beweging. Thuis even rondlopen tijdens een telefoontje, rechtstaand werken, een halfuurtje oefeningen doen voor tv, … Beweging schudt de vermoeidheid uit je lichaam en geeft je een deugddoende energieboost.
5. Versterk je spierweefsel
Bewegen is niet enkel goed voor je conditie, het versterkt ook je spieren. En geoefende spieren helpen je op hun beurt gezond, fit en energiek leven. Je lichaam moet namelijk minder moeite doen voor dagelijkse inspanningen. Al is het maar een trap doen of je bukken om iets uit de keukenkast te halen.
PS: We hebben het hier niet over een sixpack of rollende biceps. Als je elke dag een halfuurtje beweegt, kan je al spreken van ‘geoefende spieren’.
6. Voldoende daglicht
Daglicht helpt je natuurlijk ritme in stand houden. Om het maximale uit het daglicht te halen, trek je dagelijks even naar buiten. Te voet naar de bakker gaan, de hond uitlaten, een ommetje maken met je gezin, … De combinatie van het licht, de frisse buitenlucht en de vitamine D van de zon zorgt voor een gezond energie-shotje en bijgevolg minder vermoeidheid.
7. Diep in- en uitademen
We ademen om zuurstof uit de lucht naar onze lichaamscellen te brengen. Onze cellen hebben de zuurstof nodig om energie aan te maken. Beter ademen betekent dus meer zuurstof en meer energie voor je lichaam. Vaak adem je onbewust echter te oppervlakkig om te profiteren van al die zuurstof die gratis en voor niets rond je hangt. Bewust en diep genoeg in- en uitademen is dus de boodschap.
8. Minder piekeren
Net zoals je spieren, verbruiken je hersenen heel wat energie. Ze besturen alles wat je bewust en onbewust doet, en daar kruipt veel werk in. Maar ook mentaal kan je heel wat energie verbruiken (en verspillen). Als je een hele dag loopt te piekeren, blijft er niet veel energie over voor andere activiteiten. Probeer dus afgebakende momenten te zoeken om even je gedachten op een rij te zetten, zodat je de rest van de dag je hoofd kan leegmaken.
9. Powernaps
Powernaps zijn niet voor iedereen een goed idee. Je hoort weleens dat iemand zich net slaperig voelt na een powernap, in plaats van opgeladen. Of misschien loopt je powernap al snel uit tot een lange ‘nap’, en ben je ’s avonds veel te uitgeslapen om dan nog in slaap te vallen. Kan jij 20 minuutjes dutten en voel je je nadien weer helemaal fris? Dan kan je je vermoeidheid bestrijden door één keer per dag een powernap in te lassen.
10. Roze bril
Nee, we hebben het niet over modeaccessoires (maar als je daar energie van krijgt: doe gerust ?). Door met een spreekwoordelijke roze bril naar de toekomst te kijken, vul je je mentale energie aan. Negatieve gedachten laten je inwendige batterij heel snel leeglopen en maken je moe. Niemand heeft een ‘perfect’ leven, maar iedereen kan de zaken langs de positieve kant bekijken.
11. Luister naar je lichaam
Gedurende de dag geeft je lichaam je verschillende signalen. Door beter op die signalen te letten en er actief mee aan de slag te gaan, kan je gemakkelijk energie opbouwen. Voel je je futloos nadat je een pakje friet eet? Dan is het verstandig om de volgende keer die frietjes te laten en voor een lichtere maaltijd te gaan. Stond er een smile op je gezicht toen je thuiskwam van het joggen? Probeer dan vaker tijd te maken voor een korte jogsessie.
12. Omring je met de juiste mensen
Ook van andere mensen kan je energie krijgen. Zakt je energiepeil naar een laagtepunt? Bel dan even naar een vriendin of iemand in je familie waar je een goede band mee hebt. Voor je het weet ga je helemaal op in het gesprek en spat de energie weer van je af. Omgekeerd kan je ook minder aandacht besteden aan mensen die jouw vibe onderuithalen. Zie je voortdurend iemands pessimistische posts voorbijkomen op Instagram? Dan is het misschien beter voor jou om die persoon te ontvolgen.
13. Afrekenen met problemen
Lang niet alles in het leven loopt van een leien dakje. Maar door je problemen te negeren, blijven ze zich opstapelen en dragen ze voortdurend bij aan jouw vermoeidheid. Door elk probleem in stapjes op te delen, kom je uiteindelijk vanzelf tot een oplossing. Stapelen de rekeningen zich op? Maak dan een plan om ze in orde te brengen, en doe meteen de eerste geplande betaling. Geraakt je nieuwe badkamer maar niet afgewerkt? Plan dan elk weekend één klusje, om uiteindelijk alles gedaan te krijgen.
14. Dromen mag!
Droom jij ervan een eigen kledinglijn op de markt te brengen? Wil je al lang werk maken van die webshop met je zelfgemaakte kunstwerkjes? Begin er dan aan en werk geleidelijk naar je einddoel toe. Al het bijkomende (avond)werk lijkt op voorhand misschien een energievreter, maar wanneer je in de weer bent met je passie gebeurt net het omgekeerde. Je krijgt er energie van!
15. Geef jezelf tijd om nieuwe gewoontes aan te leren
Verandering kost tijd. Je omschakeling naar een leven met meer energie zal dus ook niet op één dag gebeuren. En dat is oké! Test uit welke nieuwe gewoontes voor jou werken en probeer geduldig te zijn. Week na week zal je het effect van kleine aanpassingen merken. Geef dus niet op en geniet van elke stap richting jouw nieuwe leven boordevol energie.
Doe je liever beroep op de hulp van professionele coaches om gezonder te eten en meer te bewegen? Maak dan meteen een afspraak in een InfraLigne-studio in jouw buurt.