Helaas is je browser niet ondersteund! Gebruik Chrome of Firefox voor de optimale werking van de website

Helaas is je browser verouderd en gaat de website niet perfect werken. Bezoek de site via een ander toestel voor de optimale werking van de website.

Hello beach! Here we come! Gratis: intake-gesprek, bodyscan & 3 gratis oefensessies Actie geldig tot en met 13 juni
vitamine c

De wondere werking van vitamine C

vitamine c

Vitamines zijn stoffen die we in kleine hoeveelheden nodig hebben om een gezond leven te leiden. Ons lichaam maakt die stoffen zelf echter niet of niet voldoende aan. Daarom moeten we de verschillende soorten vitamines die er bestaan deels uit onze voeding halen. In ‘normale’ omstandigheden – wanneer je geen ernstige problemen met je gezondheid ondervindt – hoef je buiten je voeding geen extra vitamines in te nemen.

Een goed gekende vitamine is vitamine C. En die vitamine heeft drie belangrijke voordelen:

1. Ondersteuning immuunsysteem: het boost je natuurlijke weerstand
2. Antioxidante werking: het houdt je jong
3. Ondersteuning collageenvorming: het beschermt je huid tegen onzuiverheden, pigmentvlekken en veroudering

 

Waarin zit vitamine C?

Groenten en fruit horen bij een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Ze zijn dan ook onze belangrijkste bron van vitamine C. Sommige soorten van groenten en fruit bevatten zelfs nog meer vitamine C dan andere. Kan je een stevige vitamineboost gebruiken? Ga dan in de versafdeling van de winkel op zoek naar onderstaande lekkernijen.

Groenten:

– rode paprika

– spruitjes

– boerenkool

Fruit:

– kiwi

– blauwe bes

– sinaasappel

 

Hoeveel vitamine C heb je nodig?

Het is niet zo’n moeilijke opgave om dagelijks voldoende vitamine C binnen te krijgen. Als je elke dag 300 gram groenten en 250 gram fruit eet, krijg je de nodige portie zeker binnen. Daarbovenop geniet je lichaam met deze porties nog van tal van andere nuttige voedingsstoffen.

Voor een overdosis aan vitamine C hoef je niet te vrezen. Toch is het ook niet nodig om veel meer groenten en fruit op één dag te eten. Dat heeft zelfs niet zoveel zin. Je lichaam weet namelijk dat je maar een bepaalde hoeveelheid vitamine C moet opslaan om gezond te leven. Een eventueel teveel aan de vitamine plas je vanzelf uit.

 

Wat is het verschil met vitamine D?

Ook vitamine D klinkt je wellicht bekend in de oren. Deze vitamine helpt vooral je botten en tanden versterken. Daarnaast heeft vitamine D een positief effect op je immuunsysteem, geheugen, bloedvaten en spieren. Wist je trouwens dat we twee derde van onze nodige portie vitamine D binnenkrijgen via zonlicht?

Op het vlak van voeding vind je vitamine D terug in producten die er al dan niet kunstmatig mee verrijkt zijn:

– melk

– fruitsappen

– yoghurt

– brood

– ontbijtgranen

Ten slotte vind je vitamine D ook in beperkte mate terug in dierlijke voedingsmiddelen, zoals vlees en zuivelproducten. Vette vissoorten zoals paling, zalm en makreel zijn hierop een goede aanvulling.

 

Wil je meer te weten komen over gezonde voeding? Laat je dan begeleiden door onze gediplomeerde diëtistes.