Helaas is je browser niet ondersteund! Gebruik Chrome of Firefox voor de optimale werking van de website

Helaas is je browser verouderd en gaat de website niet perfect werken. Bezoek de site via een ander toestel voor de optimale werking van de website.

Hello beach! Here we come! Gratis: intake-gesprek, bodyscan & 3 gratis oefensessies Actie geldig tot en met 13 juni
lachende vrouw lente

5 tips om met een gezonde, positieve mindset door het leven te gaan

Een positieve mindset of ingesteldheid helpt je om gelukkiger in het leven te staan. Maar wist je dat ook je fysieke gezondheid erop vooruitgaat als je je gedachten in een positieve richting stuurt? Verschillende onderzoeken tonen aan dat positief ingestelde mensen minder pijn voelen, een lagere bloeddruk hebben, een sterkere immuniteit ontwikkelen en meer.

Maar hoe creëer en behoud je een positieve mindset? Door de veelheid aan informatie die dagelijks op ons afkomt, krijgen we allemaal heel wat negativiteit te verwerken. Voor sommigen maakt dat het extra moeilijk om op een positieve manier te denken. Omdat de voordelen van een positieve mindset zo belangrijk zijn, geven we je graag een aantal tips om daar actief aan te werken.

1. Laat negatieve gedachten niet alles overnemen

Als je met tegenslag te maken krijgt, mag je gerust eventjes balen. Dat helpt soms zelfs bij het verwerkingsproces. En iedereen stapt weleens met het verkeerde been uit bed. Om een positieve mindset te behouden hoef je dus zeker niet elk moment van je leven een glimlach te forceren.

Negatieve gedachten worden pas een probleem wanneer je ze de vrije loop laat. Op een minder moment kan je bijvoorbeeld in bed kruipen en daar de hele dag blijven tobben. Of – de betere optie – je kan jezelf even toelaten om je slecht te voelen en er vervolgens bewust voor kiezen om dat nare gevoel te parkeren en je dag weer in handen te nemen.

2. Sta stil bij je eigen gedachten en emoties

Het grootste ‘geheim’ achter een positieve mindset? Dat je je bewust bent van hoe je denkt, wat je denkt en hoe je je daarbij voelt. Zonder het helemaal te beseffen, heb je doorheen de jaren bepaalde gedachtepatronen ontwikkeld. Gedurende de dag sta je niet stil bij deze patronen, maar ze hebben wel een grote invloed op je doen en laten en hoe je je dag – en bij uitbreiding je leven – ervaart.

In de praktijk kan je je bewustzijn trainen door gedachten (al zijn het er schijnbaar onbelangrijke) te herkennen en indien nodig om te buigen naar iets positiefs. Wanneer je dit voor het eerst probeert, voelt het misschien wat vreemd aan. Maar op termijn leert deze oefening je op een andere en gezondere manier denken.

3. Omring jezelf met positiviteit

‘Je trekt aan wat je zelf bent’, hoor je weleens. Dat geldt zeker ook voor een positieve mindset. Positiviteit trekt positiviteit aan, en omgekeerd. Maakte je het ooit al mee dat een slechtgezinde collega of vriend(in) ook jouw dag een beetje vergalde? Dan begrijp je meteen wat het effect kan zijn als je je zoveel mogelijk met positieve mensen omringt. Oordeel echter niet meteen als iemand in je vriendengroep eens een slechte dag heeft. Dat is ook maar menselijk natuurlijk.  

4. Oefen je dankbaarheid

Net zoals je tijdens een slechte dag meestal heel hard op alle negatieve dingen focust, kan je diezelfde energie gebruiken om bij de positieve dingen stil te staan. Ook hierin word je beter door het vaak te oefenen. Probeer bijvoorbeeld een aantal minuten per dag (eventueel wanneer je opstaat of gaat slapen) enkele positieve gedachten op een rijtje te zetten.

Waar word je gelukkig van? Wat maakte je mee tijdens de dag waar je dankbaar voor bent? Was er een moment waarop je een warm gevoel van tevredenheid of blijdschap kreeg? Heb je iets moois gezien? Door de antwoorden op deze vragen neer te schrijven, bouw je actief aan je positieve mindset. Na een tijdje hoef je zelfs niets meer op te schrijven en gaat het vanzelf.

5. Ook ‘positief eten’ is een ding!

Voed jezelf niet enkel met positieve gedachten, maar ook met gezond eten. Deze staan namelijk in verbinding met elkaar. Als je te veel suiker en vetten binnenkrijgt of vaak te grote porties eet, kunnen je hormonen uit balans raken. Dat zorgt op zijn beurt voor een schommelende bloedsuikerspiegel, waardoor je kwetsbaarder, emotioneler en minder gefocust bent.

Natuurlijke voeding zoals vlees, vis, eieren, groenten, fruit, noten, zaden en peulvruchten bevatten stoffen die je lichaam optimaal laten functioneren. Zo voel je je fysiek veel gezonder. Bovendien blijf je in een positieve sfeer hangen als je koelkast gevuld is met gezonde producten. Onze gediplomeerde diëtistes helpen je graag de juiste keuzes maken. 

 

Wil je genieten van een gezond en positief leven? Vraag nu jouw gratis figuuranalyse aan en laat je begeleiden door onze professionele coaches.