Helaas is je browser niet ondersteund! Gebruik Chrome of Firefox voor de optimale werking van de website

Helaas is je browser verouderd en gaat de website niet perfect werken. Bezoek de site via een ander toestel voor de optimale werking van de website.

Start nu bij InfraLigne! 

Fit en gezond aan de feesttafel 

InfraLigne - groene groenten

De gigantische voordelen van groene groenten

InfraLigne - groene groenten

 

Groenten bestaan in alle vormen en kleuren. Door elke dag een mooie regenboog aan groenten toe te voegen aan je maaltijden, weet je dat je heel wat gezonde voedingsstoffen en vitaminen combineert. Vind je groene groenten er maar saai uitzien? Dan zal je met onderstaande info zeker je mening bijstellen!

Groene groenten versterken namelijk je natuurlijke weerstand, verlagen een hoge bloeddruk, brengen je cholesterol in evenwicht, verhogen je concentratie, … Te veel gezondheidsvoordelen om in één adem op te sommen. Daarom bekijken we voor jou 10 groene groenten in detail.

WEETJE

Groene bladgroenten bevatten een hoge concentratie aan vitamine K. Moet je van je dokter bloedverdunners nemen? Dan kunnen groene groenten de werking daarvan tegengaan. Combineer in dat geval dus alle groene groenten met andere groenten en fruit.

 

10 geweldige groene groenten

 

  1. Spinazie

Deze donkergroene bladgroente bevat vooral veel ijzer. Daarnaast barst spinazie van de gezonde vitaminen en mineralen. Zo bevat het vitamines C, K, A, B2 en B6. Mangaan, magnesium, ijzer, calcium, kalium, koper, fosfor, zink en seleen zijn de mineralen in spinazie. Bovendien zorgt de groente voor een betere darmwerking en een goed geheugen.

  1. Broccoli

De kruisbloemige groente broccoli bevat tal van vitaminen zoals B1, B2, B3, B5, B6, B11, A, C, E en K. Broccoli bevat ook sulforafaan. Die stof doodt bacteriën en beschermt tegen bepaalde vormen van kanker.

  1. Boerenkool

Boerenkool heeft erg hoge vitaminewaarden. Het bevat zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel! Vitamine C helpt onder meer je weerstand versterken. Verder bevat boerenkool ook vitamines A, B6, C en K. Daarnaast is boerenkool ook rijk aan mineralen zoals mangaan, koper, calcium, kalium en magnesium.

  1. (Groene) asperges

Asperges zijn heel goed voor je lichaam. Qua mineralen steekt vooral het ijzergehalte er bovenuit. Asperges kunnen een depressie verminderen en helpen daarnaast kanker te voorkomen.

  1. Spruitjes

Als je spruitjes beetgaar kookt, zijn ze supergezond. Naast de vele mineralen zitten spruiten ook boordevol vitamines A, B1, B2, B3, B6, B11, C, E en K. Net zoals broccoli bevatten spruitjes de stof sulforafaan. Bijkomende voordelen van deze stof zijn onder meer dat je minder ontstekingen krijgt en beter beschermd bent tegen schadelijke effecten van luchtvervuiling.

  1. Rucola

Rucola bevat het hoogste nitraatgehalte van alle groene bladsoorten en verhoogt daardoor de bloedsomloop. En een goede bloedsomloop voorziet je hele lichaam van extra zuurstof. In rucolablaadjes zitten ook tal van vitaminen en mineralen. Daarnaast is het een groente die kanker en (maag)zweren voorkomt.

  1. Waterkers

Waterkers is een regelrechte mineralen- en vitaminebom, met een hoge voedingswaarde. De combinatie van antioxidanten en vitamine C maakt van waterkers een supergroente die bijvoorbeeld hart- en vaatziekten helpt voorkomen.

TIP: waterkers past perfect in salades en voegt een peperige smaak toe.

  1. Snijbiet

In snijbietblad zitten bijzonder veel vitaminen en mineralen. Snijbieten zorgen voor een ontstekingsremmend effect. Ook helpen ze je lichaam te ontgiften. Snijbiet bevat onder meer vitamine K, die goed is voor je hersenen en je botten versterkt. Diabetespatiënten halen nog meer voordeel uit snijbiet, aangezien de groente het bloedsuikerniveau stabiliseert.

  1. Paksoi

In paksoi zit een grote hoeveelheid kalium. Die helpt bij de opbouw van je spieren en houdt je bloeddruk laag. Verder zit paksoi ook boordevol vitamine A, die onder meer je witte bloedcellen verhoogt.

  1. Peterselie

Peterselie zit boordevol ijzer en voorkomt bloedarmoede. In peterselie zijn tal van antioxidanten aanwezig. Deze houden je lichaam gezond en voorkomen kanker.

 

Aan de slag met groene groenten

 

Wil je meteen proeven van alle voordelen van groene groenten? Dan kan je alvast beginnen met deze gezonde recepten!

 

Courgette-waterkerssoep (maaltijdsoep)

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN

– 300 g aardappelen
– 2 grote courgetten
– 150 g waterkers
– 150 g Italiaanse ham
– 2 uien
– 3 teentjes look
– olijfolie
– 3 blokjes vetarme vleesbouillon
– volkoren brood
– peper en zout

BEREIDINGSWIJZE

Snijd de uien fijn, pers de teentjes look, schil de aardappelen en snijd in stukjes en snijd de courgette in plakjes.

Snijd de Italiaanse ham klein en bak deze in een kookpot in 2 el olijfolie gedurende 3 minuten. Haal uit de pan en bewaar apart.

Doe 1 el olijfolie in dezelfde pan en stoof hierin de ui en look in ongeveer 2 minuten. Voeg de courgette toe en laat 2 minuten op matig vuur stoven. 

Voeg dan de aardappelen en 1,2 l water erbij. Doe de bouillonblokjes bij de soep en kruid met peper. Kook de soep gedurende 15 à 20 minuten, met deksel.

Mix de soep, zet terug op een laag vuur en voeg er de waterkers bij en laat nog ongeveer 2 minuten staan.

Serveer de soep in een kom, verdeel de Italiaanse ham en dien op met een dikke snee volkoren brood.

 

Quinoa met spinazie en kip

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN

– 240 g quinoa (of 2 kookbuiltjes quinoa)

– 320 g gekookte kipfilet

– 80 g jonge spinazie

– 1 komkommer

– 1 ijsbergsla

– 2 wortelen

– 2 appels

– 2 tomaten

– 2 rode pepers

– 8 takjes verse munt

– 2 limoenen

– 4 el Griekse yoghurt

– 4 tl chilisaus

– 1 bakje tuinkers

BEREIDINGSWIJZE

Kook de quinoa en giet af. Hak de komkommer, sla, wortelen, appels en tomaat in stukken. Meng de gehakte groenten door de quinoa. Hak de rode pepers en versnipper de munt en spinazie. Meng de pepers, munt en spinazie door de quinoa met groenten.

Schep er de yoghurt op, sprenkel het limoensap en de chilisaus erover en meng door elkaar.

Voeg de gekookte en in stukjes gesneden kipfilet toe en kruid met peper, zeezout en eventueel wat extra limoensap en chilisaus.

Bestrooi voor het serveren met de tuinkers.

 

Pasta met broccoli en gerookte bacon

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN

– 240 g volkorenpasta
– 1 broccoli
– 150 g champignons naar keuze
– 150 g gerookte bacon
– 2 kipfilets
– 20 cl light room (5%)
– 1 el olijfolie
– 1 vetarm kippenbouillonblokje
– peper, zout en kippenkruiden
(Indien nodig 2 el maïszetmeel)

BEREIDINGSWIJZE

Kook de pasta al dente gaar en hou warm.

Snijd de kip in blokjes en kruid deze met kippenkruiden.

Verhit de olijfolie in de pan en bak de blokjes kip goudbruin. Bak daarna in dezelfde pan de gerookte bacon knapperig. Voeg daarna de champignons aan toe.

Wanneer dit gebakken is, voeg er de broccoli bij. Laat deze ongeveer 10 minuten rustig meebakken op een laag vuurtje. Wanneer de broccoli mals is, voeg er de light room aan toe samen met het kippenbouillonblokje. Laat dit enkele minuten inkoken.

Wens je de saus iets dikker, dan kan je die indikken met maïszetmeel. Het geheel kruiden met peper en zout.

Voeg de gekookte pasta toe en het gerecht is klaar.

 

Kip met rucola en groene boontjes

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN

– 150 g groene boontjes

– 300 g kipfilets

– 2 el ketjap manis

– 2 el olijfolie

– 200 g champignons

– 3 el hazelnootolie

– 2 el witte balsamicoazijn

– 150 g rucolamengeling

– 2 el geroosterde pijnboompitten

– 50 g geschaafde Parmezaanse kaas

– zout en peper naar smaak

BEREIDINGSWIJZE

Snijd de kipfilets in grove stukken en marineer ze in de ketjap en olie. Maak de boontjes schoon en kook ze in 5 minturen beetgaar. Spoel ze af onder koud stromend water.

Bak de kipfilets bruin, keer halverwege. Snijd ondertussen de champignons in plakjes. Schep de kipfilets uit de pan en bak de champignons in het achtergebleven bakvet in 3 min. Schep geregeld om. Breng ze op smaak met peper en zout.

Klop een dressing van de hazelnootolie en azijn. Verdeel de sla, boontjes, champignons, dressing en kipfilets over 4 borden.  Garneer met de pijnboompitten en schaaf met een dunschiller krullen kaas erboven.

 

Vispapillot met peterseliepuree

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN

– 600 g aardappelen

– 600 g pastinaak

– 12 takjes krulpeterselie

– 2 preistronken

– 4 zalmfilets van elk +/- 100 g

– 2 el olijfolie

– 4 el witte wijn

– 1 citroen

– halfvolle melk

– peper en zout

BEREIDINGSWIJZE

Verwarm de oven voor op 190 graden. Schil de aardappelen en de pastinaak.

Snijd de aardappelen en de helft van de pastinaak in blokjes en de andere helft van de pastinaak in reepjes.

Ook het wit van de prei in reepjes snijden. Spoel de peterselie en knip deze fijn.

Kook de aardappelen en de pastinaakblokjes ongeveer 15 minuten (tot ze gaar zijn). Bak intussen de reepjes pastinaak in een pan met 2 el olijfolie, voeg na 3 minuten de prei toe en laat dan nog ongeveer 5 à 6 minuten stoven op laag vuur. Kruid met peper en zout.

Giet intussen de aardappelen en pastinaak af en bewaar een beetje kookvocht. Pureer de aardappelen en pastinaak, voeg peper en zout, een scheut melk, een scheut kookvocht en de fijn geknipte peterselie toe.

Neem 4 vellen aluminiumpapier en verdeel er de pastinaak-prei reepjes op en leg er een zalmfilet bovenop. Verdeel de overige olijfolie, witte wijn en 1 tl citroensap per pakketje en kruid af met peper en zout. Vouw de pakketjes dicht en bak ongeveer 15 minuten in de oven.

Verdeel op elk bord een papillot samen met de puree.

 

Voor professioneel voedingsadvies kan je binnenkort weer in onze studio’s terecht. Boek nu alvast jouw gratis figuuranalyse.