We kennen allemaal de voordelen van gezond eten. Toch blijft het moeilijk om kant-en-klare maaltijden en fastfood uit de keuken te bannen. Een veelgehoord excuus is dat gezonde voeding te duur zou zijn. Met een beetje vindingrijkheid is het nochtans niet moeilijk om voor weinig geld gezonde boodschappen te doen. In deze blogpost doen we onze tips & tricks uit de doeken zodat ook jij betaalbaar en gezond kunt koken.
1. Alles begint met een goede voorbereiding
Stel een weekmenu op waarbij je de gerechten op elkaar afstemt. Kook je broccoli op dinsdag, maar is dit te veel voor één maaltijd? Kies dan ook woensdag voor een recept met dit ingrediënt. Zo gooi je minder weg en houd je meer geld over voor andere gezonde voeding. Stel hierna een boodschappenlijst samen met alleen de producten die je écht nodig hebt. Duik ook je voorraadkast in: zo geef je geen geld uit aan eten dat je al in huis hebt.
2. Koop je groenten onverpakt en op het juiste moment
Kies voor seizoensgebonden groenten: deze zijn goedkoper wanneer ze in overvloed verkrijgbaar zijn. Verse producten zijn het gezondst, maar er is niks mis met groenten uit blik of uit de diepvries. Heel wat goedkoper dan voorgesneden groenten, en handig wanneer je maar één keer naar de supermarkt gaat: zo voorkom je vervallen producten aan het einde van de week. Kies wel voor groenten uit blik zonder toegevoegde zouten of suikers.
3. Vlees en vis zijn de duurmakers van dienst
Vlees en vis behoren tot de duurste voedingsproducten. Door een aantal keer per week vegetarisch te koken, bespaar je veel geld dat je aan gezonde alternatieven kunt spenderen. Bovendien help je het milieu een handje. In wokgerechten valt het dan weer minder op als je voor bijvoorbeeld vier personen slechts drie porties kip gebruikt. Peulvruchten barsten van de vitaminen en vezels en zijn daardoor goedkope én gezonde vleesvervangers.
4. Maak eens een ommetje naar de markt
Woon of werk je in de buurt van een wekelijkse markt? Het loont de moeite om hier je voorraad groenten en fruit in te slaan. Ook zaadjes en noten vind je er een stuk goedkoper dan in de winkel. Ga aan het einde van de dag: de kans is groot dat je korting krijgt omdat de marktkramers van hun koopwaar af willen. Geen markt te bespeuren? Misschien vind je wel een lokale groenteboer waar je een- of tweewekelijks een vers pakket kunt samenstellen.
5. Het hoeven niet altijd merkproducten te zijn
Er is niks mis met huismerken. Merkproducten zijn een stuk duurder, maar daarom niet beter van kwaliteit in vergelijking met witte producten. Je betaalt voor de naam en de verpakking, maar daar draait het niet om wanneer je gezond wilt eten. Houd tijdens het winkelen je ogen open voor aanbiedingen, en koop groenten en vlees dat je kunt invriezen in grotere hoeveelheden. Ook bij initiatieven als ‘Too Good To Go’ vind je vaak goede deals.