Snel (terug) fit & gezond!
Ingrediënten voor 4 personen
Voor de pastinaakpuree Voor de appeltjes
Pastinaak 700 gram 4 zoete appels
Bloemige aardappel 200 gram 1 eetl vetstof
100 ml halfvolle melk
peper, zout, nootmuskaat
Voor de Eend met honingsaus
Eendenborsten (+/- 350g per stuk) 2 stuks
Runder fond 80 gr of ½ mager bouillonblokje (optioneel)
2 dl rode porto
honing 3 eetlepels
limoensap 4 eetlepels
sojasaus 4 eetlepels
Controleer de eendenborsten op bloedvaatjes en vliesjes en verwijder deze.
Maak kruisweg ondiepe insnijdingen in de vetrand. Let op niet tot in het vlees en neem een cm afstand tussen de insnijdingen voor de sappigheid te behouden. Laat een bakpan goed heet worden zonder vetstof en leg de eendenborst met vet kant naar beneden, kruid de vleeszijde met peper van de molen en wat zout. Verwarm de oven op 180°. Laat de eendenborst in de pan liggen tot de vetlaag een goudbruin korstje heeft, draai om en doe hetzelfde met de vleeszijde. (binnenin is de borst nog niet gaar). Leg de eendenborstfilet in een ovenschaaltje en overgiet met het het braadvet en zet in de oven met velkant naar onder +/- 9 min. Haal uit de oven en draai de filet om en pak ze in in aluminiumfolie en laat 9 minuten rusten. Tussendoor bereid je de saus voor. Neem de pan waar je de eend in hebt gebakken en verhit ze opnieuw, giet de porto er in en laat de alcohol wat verdampen. Schep de runder fond toe en roer door (deze stap is optioneel zonder kan ook en is magerder). Meng de honing, limoensap en de sojasaus en voeg dit toe. Roer en laat gedurende enkele min inkoken op een matig vuur. Saus hoeft nog niet stroperig te zijn, houd ze gewoon even opzij en op het moment nog even opwarmen.
Voor de pastinaakpuree
Schil de pastinaak en snijd in grote stukken, schil de aardappelen en in kleinere stukken snijden. Kook tot gaar in water met een snuifje zout en giet af. Pureer met een scheutje melk en kruid af met peper, zout en nootmuskaat.
Voor de appeltjes
Schil de appeltjes, snijd ze in partjes en bak ze in een beetje boter (dit moet je last minute doen).