Helaas is je browser niet ondersteund! Gebruik Chrome of Firefox voor de optimale werking van de website

Helaas is je browser verouderd en gaat de website niet perfect werken. Bezoek de site via een ander toestel voor de optimale werking van de website.

Terug fit & gezond met InfraLigne

Ontdek onze formules

hoofd 51
Category: Hoofdgerecht

Eendenborst met honingsaus pastinaakpuree en appeltjes

Ingrediënten

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de pastinaakpuree Voor de appeltjes

Pastinaak 700 gram 4 zoete appels

Bloemige aardappel 200 gram 1 eetl vetstof

100 ml halfvolle melk

peper, zout, nootmuskaat

Voor de Eend met honingsaus

Eendenborsten (+/- 350g per stuk) 2 stuks

Runder fond 80 gr of ½ mager bouillonblokje (optioneel)

2 dl rode porto

honing 3 eetlepels

limoensap 4 eetlepels

sojasaus 4 eetlepels

Bereidingswijze

Controleer de eendenborsten op bloedvaatjes en vliesjes en verwijder deze.

Maak kruisweg ondiepe insnijdingen in de vetrand. Let op niet tot in het vlees en neem een cm afstand tussen de insnijdingen voor de sappigheid te behouden. Laat een bakpan goed heet worden zonder vetstof en leg de eendenborst met vet kant naar beneden, kruid de vleeszijde met peper van de molen en wat zout. Verwarm de oven op 180°. Laat de eendenborst in de pan liggen tot de vetlaag een goudbruin korstje heeft, draai om en doe hetzelfde met de vleeszijde. (binnenin is de borst nog niet gaar). Leg de eendenborstfilet in een ovenschaaltje en overgiet met het het braadvet en zet in de oven met velkant naar onder +/- 9 min. Haal uit de oven en draai de filet om en pak ze in in aluminiumfolie en laat 9 minuten rusten. Tussendoor bereid je de saus voor. Neem de pan waar je de eend in hebt gebakken en verhit ze opnieuw, giet de porto er in en laat de alcohol wat verdampen. Schep de runder fond toe en roer door (deze stap is optioneel zonder kan ook en is magerder). Meng de honing, limoensap en de sojasaus en voeg dit toe. Roer en laat gedurende enkele min inkoken op een matig vuur. Saus hoeft nog niet stroperig te zijn, houd ze gewoon even opzij en op het moment nog even opwarmen.

Voor de pastinaakpuree

Schil de pastinaak en snijd in grote stukken, schil de aardappelen en in kleinere stukken snijden. Kook tot gaar in water met een snuifje zout en giet af. Pureer met een scheutje melk en kruid af met peper, zout en nootmuskaat.

Voor de appeltjes

Schil de appeltjes, snijd ze in partjes en bak ze in een beetje boter (dit moet je last minute doen).

Smakelijk!