Helaas is je browser niet ondersteund! Gebruik Chrome of Firefox voor de optimale werking van de website

Helaas is je browser verouderd en gaat de website niet perfect werken. Bezoek de site via een ander toestel voor de optimale werking van de website.

Trouwe klant? Profiteer nu van je voordeel!

Starten bij InfraLigne? Ontdek de formules.

InfraLigne - gezonde tussendoortjes met chocolade

Chocolade als gezond tussendoortje? Ja, maar met mate!

Verbannen chocolade paaseitjes de quinoa, havermout en granola momenteel onverbiddelijk naar de verste uithoek van jouw voorraadkast? Wij begrijpen dat: het is niet jouw fout dat die dekselse paashaas elk jaar zoveel chocolade achterlaat, toch? Wat je echter wél in de hand hebt, is hoeveel je ervan eet. De vuistregel is simpel: chocolade is gezond… maar met mate.

Ze zien er zo onschuldig uit, die kleine paaseitjes. ‘Eentje kan vast geen kwaad’. Of zelfs: ‘eentje is geentje’. Laat je echter niet misleiden door hun formaat: één wit of melkchocolade paaseitje van 8 gram is goed voor maar liefst 45 kcal. De pure variant doet het iets ‘beter’ met 40 kcal, en bij een groot melkchocolade paasei van 50 gram zit je al snel aan een impressionante 270 kcal. Als je niet oppast, loopt de calorieënteller dus snel op. Gelukkig worden we maar één keer per jaar overladen met een berg paaseieren.

Doseren, doseren, wie zijn best doet zal het leren

Toch hoeft chocolade geen ongezond tussendoortje te zijn. Cacao is bijvoorbeeld een belangrijke bron voor flavonoïden. Deze antioxidanten verdunnen het bloed en bevorderen de uitzetting van bloedvaten. Daardoor daalt het risico op hart- en vaatziekten. Ook thee, blauwe bessen en rode wijn bevatten deze flavonoïden. Let wel: melkchocolade, witte chocolade en gevulde repen bevatten er nauwelijks of geen. Kies dus voor de pure variant, bij voorkeur met minimaal 70% cacao.

Je kunt chocolade ook makkelijk in kleine hoeveelheden toevoegen aan andere tussendoortjes. Een banaan met chocoladevlokken bijvoorbeeld, of een beetje gesmolten chocolade doorheen je zelfgemaakte graanrepen. Of wat dacht je van gezonde chocokokosrotsen of chocolate chip cookies?

De sleutel zit ‘m in het doseren: af en toe een stukje pure chocolade mag, zolang je niet overdrijft.

Eieren maken korte metten met slecht imago

Zaten er ook gekookte eitjes bij de levering van de paashaas? Goed nieuws: eieren blijken helemaal niet zo ongezond te zijn als lang werd gedacht. Je cholesterol schiet niet de hoogte in van een ei meer of minder, en ook van hart- en vaatziekten blijf je gespaard. Sterker nog: eieren zijn zelfs rijk aan voedingsstoffen en bevatten heel wat vitamines en mineralen.

Extra mooi meegenomen? Voeding waarin veel proteïnen zitten, geven je langer een verzadigd gevoel. En waarin zitten veel eiwitten? Juist, ja! Bovendien bevat een ei slechts 65 calorieën. Toch eet je best niet meer dan zes eieren per week. Anders vergroot je mogelijk je kans op diabetes.

5 alternatieve gezonde snacks

Hoeven het niet altijd (chocolade) eieren te zijn? Gelukkig is de lente hét seizoen bij uitstek voor gezonde en lichte snacks! Wij schotelen je graag wat inspiratie voor:

  • Groene asperges: lekker in tal van salades en gerechten, maar ook als hapje tussendoor. Kook ze kort en serveer met hummus voor een knapperige snack.
  • Aardbeien: ze zijn er weer! Uit de hand, als smoothie of in een fruitsalade: met aardbeien zit je altijd goed.
  • Avocado: de lente is ook het seizoen van de avocado’s. Makkelijk en lekker op een rijstwafel, of als dipsaus met crackers.
  • Radijzen: je kunt radijzen rauw eten, maar wist je dat je ze ook in de pan kunt bakken, kunt roosteren of er zelfs chips van kunt maken?
  • Selder: een typische aprilgroente die zowel rauw met een gezonde dressing, in een groene smoothie of in een fris slaatje tot zijn recht komt

Kon je de verleiding naar chocolade echt niet weerstaan? Kom dan langs in een InfraLigne-studio in jouw buurt om samen met onze bewegings- en voedingsdeskundigen op een natuurlijke manier af te vallen.