Helaas is je browser niet ondersteund! Gebruik Chrome of Firefox voor de optimale werking van de website

Helaas is je browser verouderd en gaat de website niet perfect werken. Bezoek de site via een ander toestel voor de optimale werking van de website.

week40
Category: Dessert, Tussendoortjes

Pompoengebak

Ingrediënten

pompoen (vers of diepvries)
 - 600 
zelfrijzende bloem
 - 350 
speculaaskruiden (of kaneel)
 - 1 
el 
suiker
 - 120 
bruine suiker
 - 80 
zonnebloemolie
 - 250 
ml 
eieren
 - 3 
roomkaas
 - 60 
bloemsuiker
 - 40 
zonnebloempitten of gebroken noten

Bereidingswijze

Snijd je pompoen in blokjes. Rooster de pompoenblokjes in de een voorverwarmde oven 20 minuten op 200°C. (Tip: je kan ook je pompoen in 2 snijden, de pitten verwijderen en in zijn geheel roosteren, haal na 40 minuten uit de oven en lepel uit.).
Verlaag de oventemperatuur naar 170°C. Vet een tulbandbakvorm in (neem een eetlepel zonnebloemolie en veeg de olie uit met een stukje keukenrol tot de bakvorm overal bedekt is met een laagje olie) en doe 1 eetlepel bloem in de ingevette bakvorm.
Verdeel de bloem door met de bakvorm de schudden tot overal een laagje bloem zit. Mix in een kom de eieren, de suiker (witte en bruine) en de olie tot een homogene massa. Pureer de afgekoelde pompoen met een vork of een staafmixer.
Verwijder eventueel overtollig vocht. Voeg de puree bij het beslag en meng goed. Voeg tot slot de bloem en de speculaaskruiden toe en meng met een garde tot een gladde massa. Verdeel het deeg over de tulbandvorm en bak 55 tot 70 minuten in een voorverwarmde oven van 170°.
De baktijd varieert van grootte van bakvorm en van de kracht van je oven dus controleer na 55 minuten met een satéstok of mes. Prik er middenin, als er nog deeg aan de satéstok of aan het mes hangt, zet dan nog enkele minuten bij en controleer opnieuw.
Haal de cake uit de oven en laat 15 minuten in de vorm afkoelen. Draai hem vervolgens om op een koelrekje en laat verder afkoelen. Van zodra de cake volledig afgekoeld is kan je de topping aanbrengen. Mix de roomkaas met een garde goed los, deze zal meer lopend worden. Voeg de poedersuiker toe, je dient een yoghurttextuur te bekomen.
Als de textuur de lopend is, voeg wat extra poedersuiker toe, als de textuur te dik is, voeg wat extra roomkaas toe. Giet de topping over de tulbandcake. Werk af met pompoenpitten en gebroken noten.

Smakelijk!